KARATE KLUB KOVINAR

Karate Klub Kovinar se ponaša z 40-letno tradicijo. V tem času smo vzgojili številne državne prvake, tekmovalce ki so sodelovali na številnih evropskih in svetovnih prvenstvih in tudi najuspešnejšo športnico v zgodovini Karateja.

Obvestilo: Le še nekaj dni do Maribor OPEN online Event

Filozofija

Vadba sodobnega karateja v tekmovalnem smislu predstavlja velik športni napor. Za dobre rezultate so potrebni vztrajnost, volja in odrekanje, saj vrhunski šport terja neizmerne napore, ki jih zmorejo le redki posamezniki.

Ob tekmovalni naravnanosti pa je v karateju poglavitnega pomena samokontrola oziroma samodisciplina, ki terja še več napora, kot je premagovanje vidnih nasprotnikov, saj je najtežje premagati notranjega nasprotnika – strah in ego. To je boj, ki traja vse življenje in se mu nihče ne more izogniti.Z vadbo karateja ta boj postane bolj izrazit in neusmiljen, zato nas tudi hitreje privede do cilja – notranjega miru in zadovoljstva.

Misija

Dragi karateisti, želim vam, da bi z vzgojo in trdnim psihološkim treningom dosegli nadzor nad svojim telesom in mislimi. Tako bo odpadla bojazen, da bi se nasilno dokazovali v šoli ali celo na ulici. Ko boste dosegli telesne in moralne kvalitete, boste z lahkoto kljubovali vsem naporom in težavam v življenju, ker se boste zavedali, kaj vam daje moč, pokončnost in trden značaj. Takrat bodo na vas še bolj ponosni starši, učitelji, prijatelji in vsa naša družba.

Zakaj se pridružiti karate družini?

Karate je športna disciplina, ki ponuje več kot zgolj telesno aktivnost. Je zdrav način življenja, ki se osredotoča na zdrav um v zdravem telesu. Ob treningih karateja delujejo vse mišice enakomerno, poseben poudarek pa je na koncentraciji in disciplini. Smo kot del družine, ki pomaga pri vzgoji otrok in jih usmerja v zdrav način razmišljanja. Vsak človek stremi k pripradnosti in mi vam lahko omogočimo, da boste svojo pripadnost iskali v zdravem in odgovornem načinu življenja.

V tekmovalnem smislu, karate kot športna disciplina pomaga pri načinu spoprijemanja z zmagami in še pomembneje, s porazi. Naše člane učimo, da so ti enako pomembni kot zmage, saj nas pripravijo na življenje kot tako.

Lokacije Treningov

Osnovna šola Slave Klavore                                                    Osnovna šola Martina Konšaka

Štrekljeva ulica 31, 2000 Maribor                                           Prekmurska ulica 67, 2000 Maribor

Treningi: torek in četrtek 17:00                                              Treningi: petek ob 15:00

Osnovna šola Lenart

Ptujska cesta 25, 2230 Lenart v Slov. goricah

Treningi: ponedeljek in sreda ob 16:00

Osnovna šola Starše

Starše 5, 2205 Starše

Treningi: ponedeljek in sreda ob 15:00

Osnovna šola Starše, P.O. (Osnovna šola Starše, POŠ Marjeta)

Marjeta na Dravskem polju 3, 2206 Marjeta na Dravskem polju

Treningi: 

Osnovna šola Fram

Turnerjeva ulica 120, 2313 Fram

Treningi:

Mojstri Karateja – Vaditelji

Miro Damjanović
Viljem Klanjšček
Darko Zarić
Maša Simonič
Poletni trening kamp

Karate Klub Kovinar se redno udeležuje poletnih trening kampov v različnih državah po Evropi, kjer pošiljamo svoje člane na dodatna izobraževanja s strani največjih mojstorov karateja.

Tekmovanja

Karate je borilna veščina in športna disciplina, zato imamo v klubu tudi tekmovalno skupino, ki se redno udeležuje vseh tekmovanj pod okriljem WKF (world karate federation)

Treningi

Ne posedajte na kavču in aktivirajte svoje telo. Karate je kot nalašč primeren za vse starostne skupine, z vadbo aktiviramo vse mišice telesa in poskrbimo za enakomerno prerazporeditev napora.

Zgodovina Kluba

Sami začetki delovanja kluba segajo v leto 1978, ko je na pobudo Vlada Paradižnika, mojstra budokaja, nastal karate klub pod okriljem športnega društva Kovinar. Pri vodenju treningov se je potem, ko je leta 1979 v Ljubljano odšel Vlado Paradižnik, zamenjalo kar nekaj posameznikov. V naslednjih letih se je klub številčno krepil. Med tistimi, ki so željno vpijali znanje, je bil Mirislav Damjanovič, ki je jeseni leta 1982 prevzel vodenje treningov in je skupaj s Klanjščkom, Šoštaričem, Žnajdrom in Vidičem sestavljal kovinarjevo tekmovalno ekipo, ki se je merila predvsem na tekmovanjih.

Klub je pridobil člane tudi mlajših generacij, ki so že po nekaj letih treningov na državnih prvenstvih osvajali medalje. Prvo člansko medaljo je z drugim mestom osvojila Mateja Bukovnik leta 1993 na Ptuju, v kategoriji borb do 53 kilogramov. Istega leta so kovinarjevi tekmovalci na tovrstnih tekmovanjih osvojili 5 medalj. Uspehi so se iz leta v leto višali, kar dokazuje tudi podatek, da so leta 1998 kovinarjevi tekmovalci zbrali takrat rekordnih 71 medalj. Najbolj izstopata dosežka Mateje Bukovnik, ki je bila na univerzijadi sedma, na evropskem prvenstvu pa peta. Med najboljše v Sloveniji pa se prebijejo Zarič, Pižmoht, Fekonja, Nakičevič in Đukičeva.

 

Strokovno delo in marljivost na treningih se je obrestovalo tudi v naslednjih letih. Leta 1999 so tekmovalci skupno dosegli 80 medalj, mladinci pa so osvojili kar štiri naslove državnih prvakov. Enega izmed vrhuncev v delovanju kluba predstavlja leto 2000, ko se najboljša kovinarjeva tekmovalca – Bukovnikova in Zarič na svetovnem prvenstvu uvrstita med deset najboljših karateistov sveta, mladinci pa nadaljujejo s prevlado v Sloveniji in na državnem prvenstvu osvojijo kar osem medalj. Leta 2001 pa Bukovnikova doseže vrh svoje kariere z bronasto medaljo na mediteranskih igrah. Istega leta pa sta se na mladinsko svetovno prvenstvo uvrstili Nakičevičeva in Fekonja.

Slovenski reprezentanci so se čez nekaj let pridružili tudi Alen Damjanovič, Ines Švarc, Rožle Novak, Borislava in Ljubimka Tešanovič, ter Gašper Fošt. Barve Slovenije so zastopali na številnih mladinskih evropskih in svetovnih prvenstvih, kot kasneje tudi članskih prvenstvih. Od leta 2005 se člani kluba vsako leto udeležujejo tudi mednarodnega karate kampa na Slovaškem, kjer trenirajo skupaj s karateisti iz različnih držav, kot so Slovaška, Italija, Belorusija, Anglija, Romunija,…

1972

Ustanovitev Kluba

 100 +

Državnih naslovov

1000 +

članov skozi zgodovino

Spominov

Postani del kluba! Kontaktiraj nas!

Vkolikor imate vprašanja in vas zanimajo podrobnosti, izpolnite kontaktne podatke in nam pišite. Potrudili se bomo, da vam odgovorimo v najkrajšem možnem času.

Zdrav um v zdravem telesu!

Karate klub Kovinar Maribor

Kettejeva ulica 13, 2000 Maribor